Bio vetőmagok saját kertemből

Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

CSIRÁZTATÁS

A csiráztatás egy meglehetősen kényes munka ami türelmet és odafigyelést igényel.
A csíráztatási hőmérséklet minimum 21-24 fok, ami éjjel sem csökkenhet 18 fok alá. Ha a csirák megfáznak, a folyamat leáll.
Vannak olyan magok amit nem kell csiráztatni, hagyma, répa, retek, uborka, borsó, bab stb.
Olyanok is vannak melyek már 8 -10 foknál csiráznak, de olyanok is, amik csak 24 fok felett indulnak be, köztük a padlizsán, perui földicseresznye.
A dohány csak a fény hatására kezd csirázni. A dohánymagokat nem szabad beföldelni. A földet nedvesen kell tartani és az öntözést permetezve kell elvégezni.
Régen éjszakára a kemencére tették a csiráztató edényt. Napközben ha sütött a nap, akkor az ablakba tették, vagy  ha a hőmérséklet tartósan 10 fok felet volt, akkor kivitték a napra de letakarták üveglappal.
Mostanában van aki a radiátorra teszi, de lefedi fóliával, hogy a víz ne párologjon el.
Én a csiráztató tálcákat a szekrény tetejére teszem és ott vannak éjjel nappal. A hőmérséklet jóval 24 fok felett van. A csíráztatási idő általában 7-18 nap.
A kicsirázott magokat óvatosan földbe ültetjük, vigyázva arra, hogy vékony száruk ne sérüljön. 

Világos, meleg helyre kell tenni és a földet nedvesen kell tartani. Miután már megvannak a végleges levelek ki lehet vinni őket a fólia sátorba, ahol tovább neveljük kiültetésig. A kaspón vagy edényen megjelöljük a déli irányt és kiöltetéskor ügyelünk hogy a palántát ne forgassuk el. 

A csiráztatás előnyei:
- Időben kiderül, hogy a magok alkalmasak e vetésre vagy sem.
- Felgyorsítja a palántázási folyamatot.
- Könnyebb egyenként elültetni a kicsirázott magokat poharakba, főleg ha a palánták eladásra kerülnek.
- Könnyíti a kiültetési folyamatot.

Csiráztatni lehet többféle képen.
- Csiráztató edényben, amit lehet vásárolni az interneten (1250 Ft) és így néz ki:

csiraztato_tal_1.jpg
Az edényt napos meleg helyre tesszük.


- Műanyag tálcában, posztó, géz, vatelin, vatta vagy textil között. A vatelint (én azt használom), jol be kell nedvesíteni és feltenni a szekrény tetejére, mert ott jó meleg van. Hogy ne párologjon el a víz, a tálcákat egymásba rakjuk, a legfelsőt pedig lefedjük egy üres tálcával. A magok 3-5 nap alatt kicsiráznak.

csiraztatas_3.jpg


A legegyszerűbb módja a csiráztatásnak az, hogy egy negyed zsebkendő méretű vastag vászonba elhelyeztük a magokat, a négy sarkat összefogjuk és megkötjük bármivel, jól meglocsoljuk és elhelyezzük egy lábasba. Naponta megöntözzük, hogy ki ne száradjon a vászon.

Fotó

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 509
Heti: 879
Havi: 10 868
Össz.: 2 617 703
Oldal: Csiráztatás
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat